Keurslagerij Tom van Egmond

Koken uit Proef

Bak ’m bruin

Lamsrack is afkomstig van de rug van het lam. Het
vlees zit om de ribben en heeft een dekje van vet. In culinaire kringen heet de rack ook wel lamscarré.

Voor een mooie kleur op het rack, braad je het vlees even aan alvorens het in de oven te zetten. Bak het om en om op hoog vuur in een scheutje olie of klontje boter. Niet te lang, want garen doet het in de oven!

Vier seizoenen

Hoewel de meeste lammeren in het vroege voorjaar worden geboren, kunnen we het hele jaar rond genieten van vers lamsvlees. Het vlees mag namelijk
tot een slachtleeftijd van 1 jaar ‘lamsvlees’ worden genoemd. Na een jaar spreken we van schapenvlees. Dat is vetter en heeft een sterkere smaak.

Zo mooi is vlees

Vroeger was mergpijp een echte delicatesse. In de moderne keuken raakte de mergpijp  langzamerhand in de vergetelheid en werd hij hooguit nog gebruikt voor bouillon. Maar merg is in culinaire kringen helemaal herontdekt. Terecht, want merg is nog steeds erg lekker!

Holle beenderen

Mergpijpen zijn stukken pijpbeenderen, de zogenaamde holle beenderen. In de holtes zit het zachte merg. Holle botten zijn bijvoorbeeld afkomstig van de bovenpoot van het rund en het scheenbeen (schenkels). Rondom het bot zit nog vrij veel vlees.

Rauw merg is stevig en lichtroze, wanneer je het verwarmt wordt het zacht en beige. Je kunt een mergpijpje mee laten trekken in zelfgemaakte
bouillon voor extra smaak. Maar merg is ook heel lekker bij gebakken, geroosterd of gebraden rundvlees. En het is dé smaakmaker van de befaamde Milanese ossobucco, waarvoor kalfsschenkel wordt gebruikt. Verder is het een ingrediënt in sommige sauzen (zoals bordelaise).

Mergpijpjes met groene mosterd

Hapjes/Amuse
Rund
Vlees
4 personen
20-40 minuten
Oven
Nederlands